
Körfez Ulaştırma RGNS vagonlarıyla emniyetli şekilde tehlikeli madde taşımacılığı yapmanın yanı sıra Tüpraş rafinerileri arasında yedek parça gibi yükleri de taşımaya hazırlanıyor. Körfez Ulaştırma, petrokok konteyner taşımacılığıyla da ürün taşıma gamını çeşitlendirmeyi hedefliyor. Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren iştiraki Körfez Ulaştırma AŞ, ilk defa tank vagon dışında bir vagon tipine yatırım yaparak, taşımacılık faaliyetlerine […]
Körfez Ulaştırma RGNS vagonlarıyla emniyetli şekilde tehlikeli madde taşımacılığı yapmanın yanı sıra Tüpraş rafinerileri arasında yedek parça gibi yükleri de taşımaya hazırlanıyor. Körfez Ulaştırma, petrokok konteyner taşımacılığıyla da ürün taşıma gamını çeşitlendirmeyi hedefliyor.
Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren iştiraki Körfez Ulaştırma AŞ, ilk defa tank vagon dışında bir vagon tipine yatırım yaparak, taşımacılık faaliyetlerine çeşitlilik kazandırdı. Körfez Ulaştırma, emniyetli tehlikeli madde taşımacılığının yanı sıra; Tüpraş rafinerileri arasında yedek parça gibi yeni yükler de taşıyarak ürün gamını çeşitlendirecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan “Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında” yönetmeliğinin 6.maddesi gereği; lokomotif ile akaryakıt dolu vagon dizisi arasında tehlikeli madde taşımayan ilave vagon (emniyet vagonu) olması şartı aranıyor. Çok amaçlı kullanılması planlanan yeni RGNS vagonlarında her tip yük taşıması rahatlıkla gerçekleştirilebilecek. Bu şekilde, yeni vagonlar emniyet vagonu olarak kullanılırken uygun parkurlarda tehlikeli madde sınıfında olmayan yükler de taşınabilecek.
Günümüze kadar TCDD’den kiralanan vagonlarla bu işlemleri gerçekleştiren Körfez Ulaştırma, 35 yeni RGNS vagon yatırımı sayesinde; farklı büyüklükte konteynerlerin taşımasını rahatlıkla yapabilecek. Yeni vagonlarda acil durum müdahale ekipmanları olan özel konteynerlerin de bulundurulması, Tüpraş rafinerileri arasında petrokok, malzeme ve yedek parça taşımacılığı için de imkân geliştirilecek.
Körfez Ulaştırma AŞ, işletmecilik ve operasyon emniyeti açısından, Türkiye’de Demiryolu Tren İşletmecisi olarak Emniyet Yönetim Sistemini ilk kuran ve ilk “Emniyet Sertifikası” sahibi işletmeci olma özelliği taşıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 “2024- 2030 yılları arasında 100 milyon ton karbondioksit eş değeri emisyon azaltımı öngörüyoruz”4 Temmuz 202516:32 Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda4 Temmuz 202516:03 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Malatya’da konuştu4 Temmuz 202514:40 Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın aldı4 Temmuz 202514:32 Türkiye’den kalkan uçaklar uzun hat uçuşlarında rotalarını “yeşil dönüşüme” çevirecek4 Temmuz 202514:30